środa, 7 lutego 2018

Sernik wiedeński 
z białą czekoladą i migdałami 




Składniki na spód, kruche ciasto:
- 1,5/2 szklanki mąki
- 1/2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta cukru wanilinowego
- 100/100 g Kasi

Wstawić na 1 godz do lodówki aby się schłodziło

Składniki na masę:
- 1 kg sera twarogowego 
- 150 g Kasi
- 200 g cukru
- 6/7 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy

Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
Na koniec posypujemy migdałami (płatki)

Przepis:
Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki po kolei dodajemy do siebie, robimy z tego kulkę i zawijamy ciasto np. w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki 1 godz. Następnie zabieramy się za masę serową. Zaczynamy od zmiksowania Kasi, po czym dodajemy ser, żółtka ucieramy z cukrem i przelewamy je do masy serowej. Wszystko to miksujemy. Teraz dodajemy budyń waniliowy i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ponownie wszystko mieszamy. Białka ubijamy na pianę dodając szczyptę soli. Gotowe ubite białko dodajemy do tego co już mamy. Na koniec jeszcze raz wszystko mieszamy, łączymy wszystkie składniki w jedną całość. Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej schłodzonych ciastem, pod które proponuję papier do pieczenia. Moja rada: Ja osobiście zanim wyleję masą na ciasto wstawiam samo ciasto to nagrzanego wcześniej piekarnika 180 C i tak pieczę się z 10 min, dopiero po tych 10 minutach wylewam na blaszkę masę serową. Sernik pieczemy w temp 180 C, czas 1:10 min w zależności od piekarnika. 

UWAGA: Proszę pamiętać aby gotowego ciasta NIE wyjmować bezpośrednio po upieczeniu z piekarnika, ponieważ sernik nam opadnie. Nie sztuką jest wyjąć ciasto od razu po upieczeniu a sztuką jest aby nam wyszło piękne i puszyste ;) 
Ja zazwyczaj piekę sernik wieczorem i przez całą noc leży sobie w piekarniku, rano następnego dnia polewam ciasto białą czekoladą. Polewa to nic innego jak rozpuszczona czekolada w tzw kąpieli wodnej. Na koniec posypujemy ciasto migdałami (płatki).
Oto cały sekret SERNIKA WIEDEŃSKIEGO


SMACZNEGO :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz