niedziela, 11 lutego 2018

Kruche z malinami i pianką



Pyszne ciasto sezonowe, zostałam zrobione jeszcze w tamtym roku i zupełnie o nim zapomniałam aby się z wami podzielić ;)

Składniki
Na ciasto

360 g mąki
100 g cukru
250 g margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 sztuk żółtek jaj

Pianka

2 opakowania budyni śmietankowych 
3.4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
5 sztuk białka jaj

Dodatkowo

maliny
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowania

Margarynę posiekać nożem z wymieszaną mąką wraz z  proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki, większą częścią wyłożyć spód tortownicy 27 cm. 

Pianka budyniowa

Pianę ubić na sztywno, do piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Budynie w proszku wsypać do piany, zmiksować. Na samym końcu wlać cienkim strumieniem olej, dokładnie wymieszać. Zostają nam maliny, umyte i odsączone poukładać na piance lekko wciskając do środka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 C, przez ok 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz