Murzynek z żurawiną, białą czekoladą i migdałami
Już jakiś czas temu udostępniłam podobny przepis, także dziś dołożę jeszcze coś do tego ;)
Składniki
Na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżki kakao
cukier puder do posypania
Polewa
To nic innego jak tabliczka białej czekolady w kąpieli wodnej
Dodatkowo potrzebujemy garść suszonej żurawiny i drugą garść migdałów (płatki)
Przepis
Do garnka wlej olej, mleko, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozpuścić. Zestawić z ognia i wystudzić. Dodać żółtka oraz kakao, składniki połączyć. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę oraz wsypać garść żurawiny. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez ok 40-45 minut
Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i polewamy wcześniej przygotowaną białą czekoladą w kąpieli wodnej, na koniec posypujemy migdałami
Gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz