Snikers
Składniki:
- 1,5 opakowania krakersów solonych
- Krem waniliowy:
- 150 ml mleka
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- 175 g masła/margaryny
- 1-1,5 ekstraktu z waniliowego
- 1 puszka masy krówkowej/kajmakowej/kakaowej
- 3 większe opakowania orzechów włoskich
- duży kartonik śmietanki kremówki 30-36 %
- 1 tabliczka czekolady
Krakersy układamy na blaszce, potem wylewany gotowy krem waniliowy
Sposób przygotowania kremu waniliowego:
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i całość podgrzewamy aż się rozpuści cukier. Nie zagotowujemy!
Do miski przekładamy 2 żółtka i mieszamy.
Do żółtek dolewamy stopniowo cieniutkim strumykiem mleko z cukrem, cały czas mieszając.
Przelewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 10-12 min cały czas mieszając aż masa zgęstnieje, uważając by nie doprowadzić do zagotowania.
Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy stopniowo ostudzoną masę i ucieramy do uzyskania puszystego kremu.
Następnie układamy kolejną warstwę krakersów, na którą wylewamy masę np.krówkową uprzednio rozpuszczoną w rondelku z gorącą wodą. Rozsypujemy po całej blaszce orzechy włoskie i wykładamy ubitą na sztywną śmietanę. Na koniec rozlewamy miejscowo rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i posypujemy orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz