piątek, 16 maja 2014

Urodzinowy Tort waniliowo-śmietankowy z truskawkami



Przepis:

Uniwersalny biszkopt z 4 jaj:

- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem waniliowy:
- 150 ml mleka
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- 175 g masła-margaryny
- 1-1, 5 ekstraktu waniliowego

Krem śmietankowy:
- śmietana kremówka 30-36% 500 ml
- cukier wanilinowy 16 g
- 1/3 szklanki mleka
- żelatyna


Sposób przygotowania biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

Sposób przygotowania krem waniliowy:

Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i całość podgrzewany aż się rozpuści cukier. Nie zagotowujemy! 

Do miski przekładamy 2 żółtka i mieszamy.
Do żółte dolewamy stopniowo cieniutkim strumykiem mleko z cukrem, cały czas mieszając.
Przelewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 10-12 min cały czas mieszając aż masa zgęstnieje, uważając by nie doprowadzić do zagotowania.

Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy stopniowo ostudzoną masę i ucieramy do uzyskania puszystego kremu.

Sposób przygotowania kremu śmietankowego:

Żelatynę mieszamy z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po upływie 30 minut mieszaninę podgrzewam cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny ( aż płyn będzie jednolity )

Zimną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno razem z cukrem wanilinowym. Po woli cienką strużką wlewam ostudzoną masę żelatynową.


Gotowy biszkopt dzielimy na 3 równe części. Po kolei każdy biszkopt smarujemy innym kremem. Kiedy mamy ułożone już biszkopty z kremem smarujemy cały biszkopt i obsypujemy płatkami migdałów. Pozostaje nam już tylko udekorować tort. Ja to zrobiłam przy pomocy truskawek ;) ostatnio dodatek to listek mięty ;)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz