Babeczki z malinami
...sezonowo, lato już tuż tuż ;)
Przepis:
Kruche ciasto na babeczki:
* 1,5-2 szklanki mąki
* 2 jajka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 0.5 szklanki cukru pudru
* szczypta cukru wanilinowego
* 100-150 g Kasi
...z ciasta robimy kulkę i musimy odkroić z niej 3/4 ciasta tą większą część wkładamy do lodówki zaś tą mniejszą do zamrażarki tak aby było twarde. Ciasto powinno się chłodzić min.1 godz.
Karpatka krem - składniki:
- 0, 5 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- żółtko jajka
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki z układamy do foremek, do środka nakładamy farsz z jabłek i na koniec robimy kruszonkę z cząstki ciasta, które zdążyło Nam się schłodzić. Mianowicie na dużych oczkach tarki ścieramy kruszonkę.
Tak przygotowane babeczki wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut, w temp.180 C
Karpatka - krem - sposób przygotowania:
W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń. Całość można zmiksować na szybkich obrotach.
Ostudzone babeczki wypełniamy kremem i dekorujemy malinami wg uznania. Na koniec można posypać cukrem pudrem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz