piątek, 16 maja 2014

Kruche ciasto z budyniem i kruszonką




 Jest to przepis zupełnie z głowy, wracałam ostatnio z pracy i tak myślałam co tu zrobić innego. Coś czego jeszcze nie robiłam i tak powstało oto to ciasto ;)

Przepis:

Kruche ciasto na spód:
- 1,5-2 szklanki mąki pszennej 
- 1-2 jajka
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta cukru pudru
- 100-150 g margaryny
Gotowe wymieszane składniki wstawiamy na 1 godz do lodówki!

Krem:
To nic innego jak budyń
-3 torebki budyniu jeśli jest bez cukru to dobrze po słodzić min 0,5 szklanki cukru oczywiście wg własnego smaku. Najlepiej spróbować gotowy budyń przed wlaniem bo blaszki

Warstwa nad budyniem to herbatniki 14 g * 20 opakowań

Na samej górze jest kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 kostki margaryny
Gotową kruszonkę wkładamy na na 0,5 godz do lodówki

Przygotowanie:
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Potem wykładamy na blaszce schłodzone ciasto. Następnie wylewamy budyń, wcześniej przygotowany. Na masę budyniową układamy herbatniki zamoczone odrobinę w kawie tak wypełniamy cała blaszkę potem kładziemy pozostała masę budyniową i na nią ponownie namoczone herbatniki. Na koniec ręką rozrzucamy po blaszce schłodzoną kruszonkę i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut w 180 C.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Do dekoracji użyłam jeszcze mięte

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz