niedziela, 16 kwietnia 2017

Tartoletki z prażonymi jabłkami i cynamonem






Przepis na kruche ciasto:
- 1,5-2 szklanki maki żytniej lub pszennej
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru pudru
-szczypta cukru wanilinowego
-125 g Kasi lub innej margaryny
Ciasto wkładamy na 1 godzinę to zamrażarki

Farsz:
-1-1,5 kg jabłek
-2 łyżeczki cynamonu
-3 łyżki cukru, to wszystko tak na prawdę zależy jak słodkie lub kwaśne są jabłka

Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i cynamon. Wszystko to dusimy przez ok 20-30 minut na małym ogniu dolewając odrobinę wody. Jabłka pozostawiamy do ostygnięcia. Wyrabiamy schłodzone ciasto, układamy do foremek. Następnie nakładamy farsz i posypujemy migdałami (płatki). Pieczemy w temp 180 C przez 20-25 minut.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz