niedziela, 23 kwietnia 2017

Muffiny mocno czekoladowe z migdałami








Składniki na 12 muffinów
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 0,25 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko 
  • ok. 75 g czekolady gorzkiej
Polewa:
  • ok. 75 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Do formy rozkładamy papilotki. Szykujemy 2 miski, w jednej łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie całość łączymy ze sobą za pomocą widelca. Masę nakładamy do foremek tak, alby lekko zakrywały dno, posypujemy drobno startą czekoladą i przykrywamy pozostała masą (ok. 1 łyżka na 1 muffina). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20 minut. Gotowe i ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą czekoladową (rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej) i posypujemy migdałami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz