Muffiny mocno czekoladowe z migdałami
Składniki na 12 muffinów
- 1 szklanka maki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 0,25 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- ok. 75 g czekolady gorzkiej
Polewa:
- ok. 75 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka masła
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Do formy rozkładamy papilotki. Szykujemy 2 miski, w jednej łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie całość łączymy ze sobą za pomocą widelca. Masę nakładamy do foremek tak, alby lekko zakrywały dno, posypujemy drobno startą czekoladą i przykrywamy pozostała masą (ok. 1 łyżka na 1 muffina). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20 minut. Gotowe i ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą czekoladową (rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej) i posypujemy migdałami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz