Ciasto szpinakowe
Składniki
400 g mrożonego szpinaku
1 granat
2 łyżki cukru pudru
300 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
3 duże jajka
250 g cukru
1 szklanka oleju
fix do śmietany
Przepis
Ciasto: Szpinak rozmróź i odciśnij. Ja np wyciskam szpinak
z nadmiaru wody za pomocą małego sitka. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak
i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 C przez ok 45-50 min do tzw "suchego patyczka".
z nadmiaru wody za pomocą małego sitka. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak
i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 C przez ok 45-50 min do tzw "suchego patyczka".
Masa: Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fix i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij rozciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadły. Posyp całość pestkami granatu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz