piątek, 11 listopada 2016

Ciasto marchewkowe z orzechami



Składniki na ciasto

3-4 marchewki
1,5 szklanki mąki 
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru wanilinowego
garść orzechów włoskich


Składniki na polewę

1 opakowanie śmietankowego serka typu Almette
3-4 łyżeczki miodu wg własnego uznania
2 łyżeczki masła
wg uznania posypujemy ciasto oblane polewą orzechami włoskimi i migdałami


Przygotowanie ciasta

Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Piekarnik nastawiamy na 180 C i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Zaczynamy powoli dolewać olej aż wchłonie się w ciasto. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto powinno być gęste. Następnie dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na koniec wyciskami wcześniej startą marchewkę tak aby nie było soku, przez co zazwyczaj siada nam ciasto gdyż jest jest za ciężkie i mieszamy wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą lub tak jak ja robię wykładam blaszkę papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut


Przygotowanie polewy

Masło wcześniej już wyjęte z lodówki ucieramy za pomocą miksera, dodajemy serek śmietankowy, dosładzamy miodem. Masą smarujemy zimne ciasto, na koniec obsypujemy orzechami i migdałami

SMACZNEGO :)

P.S Dziecinnie proste ciasto 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz