Ciasto marchewkowe z orzechami
Składniki na ciasto
3-4 marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru wanilinowego
garść orzechów włoskich
Składniki na polewę
1 opakowanie śmietankowego serka typu Almette
3-4 łyżeczki miodu wg własnego uznania
2 łyżeczki masła
wg uznania posypujemy ciasto oblane polewą orzechami włoskimi i migdałami
Przygotowanie ciasta
Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Piekarnik nastawiamy na 180 C i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Zaczynamy powoli dolewać olej aż wchłonie się w ciasto. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto powinno być gęste. Następnie dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na koniec wyciskami wcześniej startą marchewkę tak aby nie było soku, przez co zazwyczaj siada nam ciasto gdyż jest jest za ciężkie i mieszamy wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą lub tak jak ja robię wykładam blaszkę papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut
Przygotowanie polewy
Masło wcześniej już wyjęte z lodówki ucieramy za pomocą miksera, dodajemy serek śmietankowy, dosładzamy miodem. Masą smarujemy zimne ciasto, na koniec obsypujemy orzechami i migdałami
SMACZNEGO :)
P.S Dziecinnie proste ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz